maanantai 2. tammikuuta 2017

Toivo herää

"Kun ihmiset saavat tuntumaa siihen, että toiset ymmärtävät heitä - tai ainakin tosissaan pyrkivät siihen - heille avautuu mahdollisuus alkaa luottaa toisiinsa. Samalla voi herätä toivo siitä, että keskustelemalla on mahdollista edetä kohti vaikeita ja henkilökohtaisesti arkoja seikkoja. Väylä
kohti inhimillisten kokemusten rikkautta on avautunut, oli se sitten mutkitteleva metsäpolku, tai avara valtatie."






Ylläoleva määritelmä Kai Alhasen kirjasta: Dialogi demokratiassa, Gaudeamus 2016. Ajatusten vaihto, tai hienommin sanottuna dialogi, rikastuttaa elämäämme:


"Mitä paremmin käsitämme ympäristömme olosuhteita sekä omia pyrkimyksiämme ja toisten ihmisten pyrkimyksiä, sitä enemmän meillä on erilaisia mahdollisuuksia toiminnassamme ja vapautta valita eri vaihtoehtojen välillä."


Koska Alhasen kirja viittaa myös demokratiaan on sieltä poimittava demokratian syntyyn liittyvä historiallinen kommentti:


"Demokratiaan siirryttiin köyhempien asukkaiden vastustaessa rikkaampien
pyrkimyksiä alistaa heidät orjuutta lähentelevään velkavankeuteen."


Alhanen jatkaa vielä samasta aiheesta kritisoimalla demokratian nykytilaa:


"Poliittinen demokratia on monin paikoin joutunut markkinavoimien ja niitä kontrolloivien suurpääomien ohjaukseen, ja merkittävä osa kansalaisista on menettänyt kiinnostuksensa ja uskonsa asioiden edistämiseen politiikan keinoin."


Kai Alhasen kirjaan kannattaa tutustua.


                                                                                                       Markku Laitinen










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti