maanantai 9. tammikuuta 2017

Nämä ihmiset eivät häpeä olla ihmisiä

"Täällä ihmiset uskaltavat näyttää kehonsa riippumatta siitä, onko se paisunut jättiläismäiseksi, onko se reuman murtama tai suonikohjujen sinertämä. Nämä ihmiset eivät häpeä olla ihmisiä."
(Owe Wikström)


Tyytymättömyys omaan painoon - olen läski - ja kehonkuvaan yleisestikin on saanut sairaalloiset mitat. Ihmiskuva rakentuu ulkoapäin, eikä se muistuta peilikuvaamme.


Kauneusihanteet vääristävät todellisuutta ja pakottavat varsinkin naisia muottiin jossa, pienikin pyöreys on moitittavaa.


Osa kuvastosta rakentuu terveysihanteeseen liitettynä. Markku T. Hyyppä käyttää ilmaisua "ihailuruumis".


"Ihailuruumis määrittelee meidän sijaintimme terveysakselilla: lihavat, vajaakuntoiset, ja vanhat kuuluvat nollapäähän, kun taas solakat, lihaskimput ja nuoret sijoittuvat akselin tavoiteltuun päähän."


Bisnesmaailma käyttää säälimättä hyväkseen ihmisen tyytymättömyyttä itseensä. Valitettavan moni uskoo sen sanomaan. Surullisin esimerkki on kallis ja tehoton pillerilaihdutus.


Meidät on saatu häpeämään omaa olemustamme ja tuntemaan syyllisyyttä olomuodostamme. Tämä kertoo siitä, että emme sittenkään kykene omaehtoiseen ajatteluun.


                                                                                               Markku Laitinen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti