Myös ilmapiiriltään ankarien ja nolaavien kasvuympäristöjen on havaittu altistavan sosiaalisten tilanteiden pelon kehittymiselle.
Irti sosiaalisesta jännittämisestä
Jan-Henry Stenberg, Eero-Matti Koivisto, Salla Saiho, Satu Pihlaja,
Saara Halme, Minna Helkavaara, Grigori Joffe, Matti Holi
Duodecim, Mielenterveystalo.fi 2016
Punastuminen, hikoilu, käsien vapina, äänen väriseminen, sydämen tykyttely ja muut ahdistuneisuus oireet, ovat meidän jännittäjien jokapäiväistä leipää. Sen päälle me levitämme "voita", joka sisältää
nolostumisen ja häpeän. Meille on kirjoitettu tämä opas, että vapautuisimme kahlitsevasta ja elämää
rajoittavasta sosiaalisesta pelostamme.
Kirjan kirjoittajien mielestä sosiaaliseen jännittämiseen liittyy keskeisesti se, että sosiaalisissa tilanteissa huomiokyky siirtyy ulkoisista asioista omaan itseen, omiin ajatuksiin, tunteisiin ja etenkin kehollisiin kokemuksiin. Uskomukset omasta viallisuudesta heräävät ja sosiaalinen tilanne arvioidaan virheellisesti uhkaavaksi, vaikka se ei sitä todellisuudessa olisikaan. Tämänkin me jännittäjät voimme allekirjoittaa.
Kirjassa "ilmiannetaan" myös meille ahdistuneille tuttu turvakäyttäytyminen (hieno termi) joka pitää sisällään tämän kaltaisia toimintoja: katsekontaktin välttäminen, vaiteliaisuus,hiljaa puhuminen, nopeasti puhuminen, hyvin tarkat sanavalinnat, jatkuva juominen tai syöminen, alkoholin käyttö, kynän, paperin tai lasin puristaminen.
Myös tilanteiden välttely - minulla on kahvikuppineuroosi,kieltäydyn tekosyyn varjolla kahvista - on
meidän jännittäjien perusjuttuja. Kirjassa välttelyä käsitellään laajemminkin. Mutta mitä sitten on tehtävissä? Mistä apu? Kirjoittajan nostavat esiin altistamisen.
Altistuksella kirjoittajat tarkoittavat tilanteen kohtaamista (minä menen siihen kahvitilaisuuteen) ja
välttelyn vähentämistä suunnitelmallisesti ja asteittain. He tarkoittavat, ettei minun tarvitse suinpäin hyökätä kaikista "kuumimpaan" paikkaan, vaan voin aloittaa harjoitukset sellaisesta tilanteesta, joka
tuottaa ennakolta vain vähän ahdistusta.
Altistus on kirjan asiantuntijoiden mukaan tehokkain tie ahdistuksesta vapautumiseen. "Se vaatii halukkuutta kohdata ja sietää epämukavaa oloa. Vastineeksi panostuksesta huomaat, että ahdistuksen
tunne helpottuu tilanteeseen tottumisen myötä."
Sosiaalisen pelon voittamisen kaavio on kirjassa tämä: Negatiivisten uskomusten haastaminen/Huomion suuntaaminen pois itsestä/Kehon reaktioiden kestäminen ja sietäminen/ Välttelyn purkaminen.
Mitään aivan mullistavaa ei suurella asiantuntija - kirjoittaja joukolla ole tarjottavana. Mutta on erittäin tärkeää, että tämä kirja on saatavilla, koska meillä sosiaalisissa tilanteissa ahdistuvilla on tapana kokea "yksinäistä häpeää vaivastamme". Kirjassa on myös selkeä harjoituskaavio, jonka avulla voi päästä eteen päin.
Markku Laitinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti