tiistai 22. marraskuuta 2016

Päättämisen ja rohkeuden puute

Immanuel Kant huudahtaa: Käytä rohkeasti omaa järkeäsi! Hän myös kysyy mitä on valistus? Ja vastaa itse: VALISTUS on ihmisen ulospääsemistä hänen itsensä aiheuttamasta alaikäisyyden tilasta.
Mitä hän tarkoittaa alaikäisyydellä? "Alaikäisyys on kyvyttömyyttä käyttää omaa järkeään ilman toisen johdatusta. Itseaiheutettua tämä alaikäisyys on silloin, jos sen syynä ei ole järjen puute, vaan päättämisen ja rohkeuden puute käyttää hyväkseen omaa järkeään ilman toisen johdatusta". Kant antaa vielä käytännön esimerkkejä: "Upseeri sanoo: Älkää järkeilkö, vaan harjoitelkaa!" Rahaneuvos:
Älkää järkeilkö, vaan maksakaa! Pappi: Älkää järkeilkö, vaan uskokaa!" Kant kääntää vielä koko järkeilyn nurin päin: "Järkeilkää niin paljon kuin haluatte ja mistä ikinä haluatte, mutta totelkaa!"


Yrjö Kallinen koki omakohtaisesti sisällissodan traagisen lopputuleman. Viruessaan Tammisaaren vankilassa kuolemaantuomittuna, kaiken hädän ja kärsimyksen keskellä, hänen sisällään kypsyi tämä vakaumuksellinen ajatus: "en enää ikinä tässä tai tulevissa maailmoissa tottele ketään enkä mitään
arvovaltaa, käskijää, hallitusta, jumalia tai enkeleitä, missään muussa kuin siinä, minkä myönnän oikeaksi tai parhaaksi mahdolliseksi..."


Kallisen voimaperäisessä ajatuksessa toteutuu Immanuel Kantin toive oman järjen rohkeasta käytöstä.
                                                                                                         Markku Laitinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti