maanantai 19. joulukuuta 2016

Aikuinen lapsi

"Hänellä ei ole aavistustakaan siitä, miltä tuntuu olla pienenä, pelokkaana lapsena jonkun sylissä turvaa ja lohdutusta saamassa."  (Irene Kristeri)


Irene Kristerin kirjassa: Tule lähelle, mene pois, sanotaan myös näin: "Mikään ei ole niin rasittavaa kuin elää aikuisuus aikuisena lapsena."


Määritelmänsä aikuinen lapsi Kristeri selventää seuraavasti: "Kannamme usein sisällämme yksinäistä lasta, jota on lapsuudessa kohdeltu väärin tai joka on tullut hylätyksi. Jos emme ole tietoisia tuon lapsen tunteista ja tarpeista, lapsi hallitsee aikuiselämäämme ja varsinkin parisuhdettamme käsittämättömän vahvalla otteella."


Kristeri on kokenut omassa elämässään sen mistä kirjoittaa ja siksi hän pystyy uskottavasti kuvailemaan myös aikuisen lapsen oirehtimista:


"Masennus on normaali olotila. Useammin olemme onnettomia kuin onnellisia. Myös mielialamme vaihtelevat herkästi: yhdessä hetkessä olemme elämää täynnä ja toisessa taas aivan pohjalla. Epämääräinen ahdistus on tuttu tunne."


Aikuisista lapsista Kristeri mainitsee vielä, että: "He ovat harvoin tietoisia siitä, mitä tunteita ja tarpeita heissä liikkuu. He oppivat selviytymään, eivät elämään täysipainoisesti ja levollisesti."


                                                                                                  Markku Laitinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti